Biogazdaságunk

A Bora Farmon természetes, állatbarát tartási körülmény, kitűnő bánásmód és egészséges táplálkozás biztosítja az ökológiai tartásban tenyésztett Aberdeen Angus marhák kiváló közérzetét. 

Állataink egész évben a szabad ég alatt tartózkodnak, télen istálló-bejárási lehetőséggel.

Tavasztól őszig a Hortobágyi Nemzeti Park védett gyepterületein legelnek, ami a természetvédelem egyik fontos eszköze. Figyelembe véve a legelők állateltartó képességét, irányított legeltetési rendszert alakítottunk ki, amely során a természeti értékek; védett növény- és állatfajok, élőhelyek védelme, a biodiverzitás fenntartása kiemelkedő szerepet élvez.  

Állataink tápanyagszükségletét kizárólag bio legelőink és bio szántóföldjeink biztosítják. A legeltetéses gazdálkodás, a tápanyagokban gazdag legelőn történő rideg tartás garantálja az intenzív ízű és erős színű hús kialakulását, az értékes omega-3 zsírsav tartalmát. 

Mindemellett a lassú, egyenletes növekedés biztosítja állataink húsában a finom, márványozott és természetes zamatú anyagok lerakódását. 

A Bora Farm a Biokontroll Hungaria ellenőrzött partnere.

bio aberdeen home

philosophie

Filozófiánk - Életformánk

A tenyésztésről alkotott filozófiánk és az ökológiai szemléletű gazdálkodási környezetünk az életünk szerves része. Alapelvünk a 100% zöldtakarmányozás. Elutasítjuk azt a felfogást, mi szerint sok fosszilis energia felhasználása mellett megtermelt gabonával érdemes "hizlalni" az állatokat.

Marháink kizárólag emberi fogyasztásra nem alkalmas takarmányokon (fű, lucerna, széna) nőnek fel. Tradicionális, legeltetésre alapozott extenzív gazdálkodásunkkal biztosítjuk az állatok természetes életterét, a táj és a környezet védelmét.

Nagy gondot fordítunk a természettel való harmónia, az állattartás és a környezet egyensúlyának fenntartására.Közvetlen és napi kapcsolatunk az állatokkal garantálja a megfelelő, szeretetteljes gondoskodást, kifogástalan közérzetüket és zavartalan fejlődésüket.

Messzemenően teljesítjük az állatjóléti elveket, az ökológiai gazdálkodás előírásait, hiszen saját meggyőződésünket tükrözi. Erkölcsi felelősségünk a társadalommal szemben, olyan terméket előállítani, amely fogyasztása hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz, életmódhoz. Folyamatos továbbképzés, egy életen át tartó tanulás a hajtóerőnk.

 

Bora Farm

Gazdaságunk, a bio Aberdeen Angus Marhatenyészet 2 telephelyen működik. Állományunk téli szállását a Hortobágy határán, Budapesttől 176 km-re, az M3-as autópálya polgári kijáratától néhány km-re fekvő Borockás tanya biztosítja. 
A Borockás kúriát már 1810-ben említette az összeírás, mint az egri káptalani uradalom egyik legkorábbi majorja. A major eredetileg juhtartásra volt berendezkedve, amit 2009 nyarán  bio Aberdeen Angus marhateleppel egészítettünk ki

A legeltetési szezonban Újszentmargitán, a Hortobágyi Nemzeti Park gyepterületének változatos vegetációja biztosít egészséges táplálkozást, kellemes környezetet, továbbá téli takarmányt réti szénabála formájában állataink számára.

A Hortobágyi Nemzeti Parkkal kötött megállapodásunk alapján garantálunk egy környezettudatos gazdálkodást, a gyepek természetkímélő kezelését és hasznosítását. Elősegítjük a természeti értékek megóvását, a természetes állapot fenntartását, helyreállítását. Továbbá hozzájárulunk a ritka, a kihalástól veszélyeztetett madarak élőhelyeinek védelméhez. 

borockasfarm

schlachthof

Vágópontunk

A legkiválóbb genetika, a leggondoskodóbb tartásmód is kárba veszhet, ha nem fektetünk hasonlóan nagy hangsúlyt a termelési folyamat egyik legkritikusabb szakaszára, a marha vágására. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy az állatot érő stressz által beindult biológiai folyamatok hátrányosan befolyásolják, csökkentik a hús minőségét.
 
Ennek kivédésére egyetlen mód van: a szállítás nélküli, nyugodt, megszokott környezetben és ismert emberek között történő vágás. Az újonnan épült vágóhidunk egy mérföldkő az értékes, kiváló minőségi hús előállításában. Ezzel párhuzamosan végsőkig garantálni tudjuk az állatainkkal szembeni kíméletes bánásmód betartását.