A fajta

Az Aberdeen Angus fajta története Skóciába, az 1870-es évekre nyúlik vissza. Itt kezdődött meg, a ma már világpiacon uralkodó, egyik legkedveltebb húsmarha tenyésztése. Az Aberdeen Angus elegáns, finom csontozatú, nemes fejű, izmos nyakú és egyenes hátú marha.  Nem agresszív, igen szelíd, jámbor, jól kezelhető fajta. Genetikailag szarvatlan, színe többnyire fekete, de rejtett vörös, illetve ritkán teljesen vörös színváltozata is kialakult.

A tehenek kitűnő anyai tulajdonságokkal rendelkeznek, könnyen ellenek, megfelelő mennyiségű tejet termelnek a borjaik felneveléséhez. Korán érő típus, az üszőket már 13-15 hónapos korban (súlytól, alkattól függően) tenyésztésbe lehet venni. Igen gazdaságos, legelő-, illetve takarmányhasznosító képessége nagyon jó. Tökéletesen alkalmazkodni tud a legkülönbözőbb környezethez, időjárás ingadozáshoz.

Magas húshányaddal rendelkezik, aminek a minősége első osztályú.  Azáltal, hogy finom rostú, jól erezett, márványozott húst fejleszt, nagyon keresett fajta.

titlebild

premium minoseg

Tenyészállat

A húsmarha ágazat működésében több termelési cél is érvényesülhet.  Néhány kivételtől eltekintve, a legfőbb cél a végtermék, a hús előállítása.
A kiváló minőségű húsalapanyag előállításának komoly feltételrendszere van.  Attól függően, hogy milyen vízió motiválja az állattartót, milyen lehetőségi vannak, választja ki a számára legmegfelelőbb adottságokkal rendelkező fajtát és dönt a tartásmód mellett.


Mi, egy hosszas, nemzetközi piacokra alapozott és koncentrált kutatómunka után döntöttünk az Aberdeen Angus fajta mellett.  A következő értékmérő tulajdonságok mérlegelése alapozta meg döntésünket.  

 • Az Aberdeen Angus szelíd, jámbor, jól kezelhető fajta.

 • Genetikailag szarvatlan, ami sok esetben veszély forrása lehetne.

 • Kitűnő anyai hajlammal, adottsággal rendelkezik.

 • Korai ivarérettség.

 • Kiváló legelő-, illetve takarmányhasznosító képessége van.

 • Alkalmazkodóképessége optimális a legkülönbözőbb környezethez, az időjárás ingadozásához.

 • Első osztályú, prémium húst termel.

 

Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy nevünk garanciát jelentsen.  Legyen az tenyészállat vagy hús, a lehető legjobb minőség elérésére törekszünk.  

Személyes tenyésztési célkitűzéseink a következők: 

 • Kitűnő szaporodóképesség
 • Természetes,  segítség nélküli könnyű ellés
 • Első osztályú húsminőség
 • Nyugodt karakter

Tenyészállat vásárlási szándéka van? Szívesen fogadjuk érdeklődését az elérhetőségeink egyikén.

 

Prémium minőség

A magas minőségű, igazi gasztronómiai élményt nyújtó húsalapanyag előállítása kizárólag a tenyésztés szigorú feltételeinek betartása mellett valósulhat meg:

Érlelés

Az érlelés folyamán (enzimek, fehérjemolekulák közreműködésével) bontakozik ki a steak rajongói által úgy imádott, erőteljes aroma, zamat, és lesz a hús lágy, szaftos. Az érlelés módja (wet vs.dry) a fogyasztói igényhez kell hogy alkalmazkodjon. Mi személy szerint a „wet” érlelés hívei vagyunk, ami igazán lágy és szaftos húst eredményez.

 

Vágási kor, kíméletes vágás

A túl fiatalon levágott marhák húsa nem tudja az elvárt élvezetet nyújtani, hiszen csak egy, már kifejlett állat húsában alakul ki a komplex íz.  Ez kb. 2 éves korra tehető. A vágás során elsődleges célunk kerülni minden olyan körülményt, amely stressz forrása lehet, valamint az állatjóléti elvek teljes körű érvényesítése és ezzel összefüggésben a legmagasabb minőségű húsalapanyag előállítása.  

 

Természetes tartásmód

Elhivatottságunk, az állatok tisztelete és szeretete, tartásuk körülményei, a környezet, táplálkozásuk, mind hatással vannak a húsminőségre. Az extenzív tartási körülmények lehetővé teszik szarvasmarháink egyenletes, lassú növekedését, a természetes zamatanyagok lerakódását.

 

Takarmányozás

Marhatelepünkön kizárólag zöldtakarmány felhasználásával jutnak táplálékhoz állataink. Az általunk alkalmazott legeltetési management során biztonságos, ökológiai tisztaságú takarmányt legeltetünk, illetve állítunk elő. A gyepekben, tápanyagokban gazdag Hortobágyi Nemzeti Park legelőin történő rideg tartás során intenzív íz és erőteljes szín alakul ki.

 

Fajtakiválasztás/Genetika

Az ízletes hús titka mindenekelőtt a fajtában rejlik. Az Aberdeen Angus szarvasmarha egy világmárka, melynek húsa a legmagasabb vásárlói igényeket is kielégíti és ennek következtében a csúcsgasztronómia kedvelt alapanyaga.

 

premium minoseg